Welke houtsoorten zijn er?

Wat kun je allemaal met hout? Heel veel natuurlijk, je kan er een schutting mee bouwen, een tuinhuis of een nieuwe tafel. Maar niet al het hout is hetzelfde, je hebt hout dat vooral erg mooi is. Maar er bestaan ook houtsoorten waar je juist heel goed mee kan bouwen. Hieronder worden een aantal houtsoorten uitgelicht. 

Berkenhout is een houtsoort die van de berk komt. Deze houtsoort heeft een lichtbruine tot witte kleur. Het wordt vaak gebruikt voor triplex platen. Berkenhout is niet duurzaam en kan snel aangetast worden door schimmel als het nat wordt. Daarom wordt het vooral gebruikt voor meubels.

Eikenhout is misschien wel de bekendste houtsoort. Het kenmerkt zich doordat het sterk en hard is, maar toch goed te bewerken is. Eiken gaat redelijk lang mee, als het behandeld wordt kun je er zelfs een mensenleven van genieten. Eiken kan ook tegen water, als het in contact komt met water wordt het nog harder. Van eikenhout worden meubels, huizen, bruggen, schepen, kozijnen, deuren en vloeren gemaakt. 

Cederhout bevat olie, hierdoor is het bestand tegen rotting, schimmel en insecten. Door deze eigenschap is ceder de enige houtsoort die onbehandeld de wereld over mag vervoer worden. Cederhout heeft ook een kenmerkende geur, dat is de olie die je ruikt. Van ceder kunnen huizen worden gebouwd. Maar het wordt vooral gebruikt om gitaren, sauna’s, vensters en serres te bouwen.

Al deze houtsoorten zijn beschikbaar bij Hout en Steenhandel Kortenhoef. Deze houthandel in Hilversum is al jaren een begrip in Hilversum en omstreken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *