Wat is potgrond?

Als u ooit een zak potgrond heeft gekocht, zal het u misschien verbazen dat deze is gemarkeerd als “grondeloos”.​ Als het niet de aarde is, wat is het dan?

Potaarde bestaat voornamelijk uit veenmos, schors en perliet. (Perliet ziet eruit als kleine witte bolletjes; het is eigenlijk heet geblazen vulkanisch glas, inbegrepen om te voorkomen dat het mengsel te dicht wordt.) Meestal wordt het met stoom gesteriliseerd om mogelijke pathogene micro-organismen te doden.

Daarom is het geen echte grond omdat er geen mineralen in zitten en geen humus. Het is levenloos en bevat geen mineralen. Potaarde is “onschadelijk”, maar het gehalte aan voedingsstoffen is meestal laag. Als je planten hier in wilt kweken, moet u vroeg bemesten.

In feite helpt “grondeloze” potgrond om een ​​interessant punt te maken: je hebt eigenlijk geen aarde nodig om planten te laten groeien. Hydrologische tuinders gebruiken alleen waterrijk voedsel om planten te laten groeien. In plaats van aarde kan een inert substraat (zoals perliet of steenwol) worden gebruikt om de wortels op te blazen en structurele ondersteuning te bieden.

Waar is het goed voor?

De belangrijkste functie van het potmengsel is om het vocht en de voedingsstoffen rond de wortels van de planten vast te houden en als reservoir te dienen voor deze belangrijke levenselementen in de containertuin. Zorg na het planten van de container voor voldoende lucht voor de groeiende wortels zodat ze kunnen ademen zonder bederf.

Goed gebruik voor oude potaarde

Het grootste deel wordt niet gebruikt voor het oppotten van planten. Hoewel de oude aarde misschien geen voedingsstoffen bevat, bevat het nog steeds klontjes perliet, humusfilamenten en zeer weinig hennepzaden. Dit maakt het een ideaal materiaal voor het afdekken van pas geplante wortelen, bieten en andere langzaam ontkiemende zaden.

Gebruikte potaarde is ook handig wanneer molratten, honden of andere wezens gaten in het gazon maken en moeten worden gevuld en gepacht. De grasmat is meestal bedekt met een dunne laag potaarde, met bijna geen onkruid.

Hoe vaak moet u het verwisselen?

Planten moeten meestal elke 12 tot 18 maanden worden verpot, afhankelijk van hoe actief ze groeien. Sommige langzame groeiers houden dezelfde pot misschien jarenlang thuis, maar hoeven alleen de aarde bij te vullen. Voor het begin van het groeiseizoen is meestal de beste tijd om uw potplanten opnieuw te planten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *