Waarom moet je buiten hout behandelen?

Wanneer je kiest voor buitengebruik van hout zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden. De manier waarop je het hout wilt gebruiken hebben namelijk een impact op de levensduur van het hout. Als je houten planken gebruikt als vloer dan is er extra belasting van vocht. Hierdoor heb je een groter risico op houtrot. 

Wanneer je hout in de tuin of buiten gebruikt is er altijd sprake van blootstelling aan vocht. Dit komt niet enkel door direct contact met water of regen. Maar hierbij moet je ook denken aan de luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk ook voor een vochtgehalte verhoging in het hout zelf. Douglas hout is een erg populaire houtsoort voor buiten gebruik in de tuin. 

Liggende houten delen zoals dorpels, vlonders, vloerplanken, waterlijsten en waterslagen worden zwaarder belast in vergelijking tot staande/verticale hout delen. Het vocht heeft op liggende delen meer contacttijd, vooral tijdens natte perioden.

Ook direct contact met grond zorgt voor een hogere belasting van het hout. Niet alleen door vocht maar ook bodemschimmels. Na een regenbui kan een hoge grondwaterstand kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat houten palen in de grond in direct contact staan. 

Zo gaat je hout langer mee

Je kunt de inwerking van vocht of schimmels verminderen. De meest gangbare manier is door het hout te schilderen. Maar er zijn ook andere methoden om het hout te verduurzamen.

Dit zou je kunnen doen: Het hout beitsen, oliën of schilderen. Hierdoor breng je een waterwerende laag aan op het hout vermindert de inwerking van vocht in het hout.
Dit kan fabrieksmatig gedaan worden: Het hout impregneren. Tijdens dit proces wordt er onder hoge druk een chemische stof toegevoegd aan het hout die schimmel werking tegengaat. 

Vooral het impregneren van naaldhout is erg populair. Naaldhout wordt vaak ook wel tuinhout genoemd. Dit proces is populair omdat je goedkopere houtsoorten kunt verduurzamen. Zo kun je houtsoorten van een lage duurzaamheidsklasse toch inzetten voor buiten gebruik. 

Wil jij ook online hout kopen? Wij raden Houtdirect aan.