Verschillende soorten verlichting voor uw bedrijfspand

Als u een bedrijfspand gaat inrichten, zul je veel beslissingen moeten maken over allerlei dingen waar u misschien nog niet heel veel over weet. Verlichting is een van die dingen die op uw lijstje met beslissingen komt te staan. Welk soort lampen heeft u nodig in welke ruimte en waar moeten deze geplaatst worden? Zelf heb ik hier flink wat onderzoek voor moeten doen toen ik mijn bedrijfspand in ging. Daarom geef ik in deze blog een aantal tips voor het soort verlichting dat u nodig heeft voor verschillende soorten ruimtes. 

Hoogte en grootte van de ruimte

Het soort lampen dat u nodig heeft hangt af van veel verschillende factoren. Twee van deze factoren zijn de hoogte en grootte van de ruimte. De hoogte is belangrijk, omdat dit bepaalt hoe sterk en fel de lampen moeten zijn. Bij een hoog plafond zijn er uiteraard sterkere lampen nodig, omdat de afstand tot de grond groter is. Een laag plafond heeft veel minder sterke lampen nodig. Bij een laag plafond kunt u bijvoorbeeld LED downlights gebruiken terwijl u bij een hoog plafond meer hebt aan LED high bays. De grootte van de ruimte is ook belangrijk. Dit bepaalt onder andere hoeveel lampen er nodig zijn. Hoe groter de ruimte, hoe meer lampen er nodig zijn om dezelfde hoeveelheid licht te creëren. 

Functie van de ruimte

Een andere bepalende factor voor het soort verlichting is de functie die een bepaalde ruimte krijgt. Neem bijvoorbeeld het magazijn van uw bedrijfspand. Belangrijk voor het magazijn is dat dingen er makkelijk te vinden zijn en dat het overzichtelijk is. Hier wilt u dus hoogstwaarschijnlijk felle LED magazijnverlichting hebben hangen. De sfeer maakt heel weinig uit voor deze ruimte, dus felle en witte TL buizen zullen hier geschikt voor zijn. De hal van uw bedrijfspand waar u mogelijk uw klanten ontvangt heeft echter een hele andere functie en zal daarom ook andere verlichting nodig hebben. Meer sfeervolle verlichting zal in deze ruimte gewenst zijn. 

De gewenste sfeer

Zoals net al is uitgelegd, heeft niet elke ruimte dezelfde gewenste sfeer. In een magazijn is sfeer heel onbelangrijk, terwijl het voor de ontvangsthal extra belangrijk is om een gastvrije sfeer te hebben. Zo zult u in uw ontvangsthal warmere en minder felle verlichting op willen hangen, om een fijne sfeer te creëren voor uw klanten. Ook in de kantoorruimte van uw pand, waar uw werknemers werken, is sfeer belangrijk. Hier zijn warme lampen ook het meest geschikt. Bovendien wilt u hier misschien een aantal extra bureaulampen neerzetten voor als werknemers iets langer doorwerken in de avond en een extra lichtje kunnen gebruiken.