Stormschade voorkomen

Wanneer de wind aan het gieren is terwijl de regen met bakken uit de hemel komt, wanneer dikke takken van de bomen kraken en afbreken, bomen omwaaien en dakpannen door de lucht vliegen. Dan weet je dat het stormt in Nederland. Elke herfst en winter zijn er wel een aantal van deze stormen. Soms is er zelfs zo’n storm in de zomer. Alhoewel je binnen gewoon veilig zit, kan er wel schade veroorzaakt worden door een dergelijke storm. Gelukkig zijn er manieren om dergelijke schade te voorkomen en minimaliseren.  In dit artikel bespreken we hoe je stormschade kunt voorkomen. De drie meest voorkomende soorten stormschade zijn dakpannen die wegwaaien, bitumendakbedekking die wordt losgetrokken en het omverwaaien van schuttingen.

Woning onderhouden

Het is logisch maar wel gewoon ontzettend belangrijk. Door je woning goed te onderhouden kun je stormschade vorkomen. Check dus een paar keer per jaar of je dakbedekking nog in orde is, zijn de schuttingen stevig. Wees je bewust dat een wegwaaiende dakpan ook op de auto kan vallen, of de auto van de buren. Het ergst is natuurlijk als een dakpan iemand verwond. Zorg er daarom voor dat het onderhoud van je woning goed wordt gedaan.

Controleer goten en pijpen

Als het ontzettend hard regent moet er veel water van je dak worden weggewerkt. Daarom is het belangrijk om te controleren dat je goten en pijpen niet verstopt zijn. In de herfst vallen alle bladeren en takjes van de bomen af. Dit kan al snel tot verstoppingen leiden. Verstopte dakgoten kunnen ervoor zorgen dat water je huis binnenkomt. Wanneer dit het geval is dan wil je ervoor zorgen dat er handdoeken zijn om het water op te vangen. Ook is het een goed idee zo snel mogelijk een lokale loodgieter in te schakelen. Een loodgieter soest dus als je in Soest woont. Een dakreparatie kan ook met spoed worden uitgevoerd.

Verzekering

Heb je toch stormschade opgelopen? Daar ben je normaal gesproken gewoon voor verzekerd. Schade aan je huis valt onder de inboedelverzekering en schade aan je auto is gedekt door je autoverzekering. Houd er wel rekening mee dat er alleen sprake is van stormschade als de windsnelheid 14 meter per seconde of meer is. Dat is ongeveer windkracht 7 of hoger. Als je schade oploopt bij een lagere windkracht dan ben je mogelijk niet verzekerd. Sowieso is het altijd een goed idee om het onderhoud van je huis op peil te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *