Onderdelen van een sedum dak

Een sedumdak is een opeenstapeling van componentenlagen die bovenop een conventioneel dakoppervlak zitten. De lagen werken met elkaar samen om een ​​hele reeks voordelen te bieden voor het gebouw, de gebruiker en het milieu.

Bescherming van de waterdichtheid

Op een groendakschuur is de eerste laag van het groendaksysteem (degene die het dichtst bij de waterdichting zit) normaal gesproken een plaat van sterk polyethyleen of butyl vijverfolie. Deze laag zorgt ervoor dat plantenwortels de waterdichte laag niet kunnen beschadigen. Het biedt ook bescherming tegen laarzen, gevallen gereedschap en andere gevaren die verband houden met bouwwerkzaamheden of doe-het-zelf. Een snelle tip van één van onze meest ervaren installateurs van groendaken; Polyethyleen kan glad zijn om op te werken, wat niet ideaal is bij het werken op een dak. Als u de poly met water doordrenkt voordat u begint met het aanbrengen van de volgende laag, zult u het veel gemakkelijker vinden om een ​​goede grip op het oppervlak te krijgen.

sedum dak drainagelaag

Op een plat dak – dat wil zeggen een dak met een helling van 3 graden of minder – moet de volgende laag een drainagemat zijn om ervoor te zorgen dat overtollig regenwater snel van de wortels van de planten wordt afgevoerd. Sedumplanten zijn bijzonder goed aangepast om in droge bodems te leven en ze kunnen eenvoudigweg niet omgaan met drassige grond. De drainagelaag houdt ze comfortabel en heeft ook een bonusfunctie; weinig plantensoorten anders dan sedums, saxifrages en sempervivums kunnen lang overleven in ondiepe bodems, tenzij ze een echt goede watervoorziening hebben. De drainagelaag op een uitgestrekt sedumdak helpt in feite onkruidplagen te voorkomen door de meeste bedriegers die erin slagen te ontkiemen in de onherbergzame omstandigheden op het dak ‘uit te drogen’. Op een schuin dak is er geen drainagemat nodig, regenwater loopt van nature weg.

Waterretentievlies

Voordat u uw sedummat plaatst, moet u een laag waterretentievlies uitspreiden. Dit is een lichtgewicht deken die tot wel 9 liter water per vierkante meter kan opnemen. Het zorgt ervoor dat de planten voldoende water beschikbaar hebben om de gemiddelde Britse zomer door te komen.

Sedummatten

De sedummat zit bovenop het waterretentievlies. Een rand naar keuze zorgt ervoor dat alles op zijn plek blijft en daar heb je het.. een levend sedumdak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *