Nieuwe tuin aanleggen? Het begint allemaal met zand

Wanneer je van plan bent een nieuwe tuin aan te leggen, dan ben je in eerste instantie waarschijnlijk aan het nadenken over hoe deze tuin er straks daadwerkelijk moet uitzien. Beplanting, een gazon, een fraaie bestrating; het komt allemaal ongetwijfeld voorbij in je plannen. Echter is het zaak om voordat je daadwerkelijk met de aanleg begint eerst met onder meer zand je tuinondergrond klaar maakt voor de komst van de nieuwe materialen. Overigens hoef je er niet bang voor te zijn dat je per se naar een tuincentrum moet om vervolgens zware zakken zand mee naar huis te moeten zeulen. Je kunt namelijk ook gewoon kiezelstenen, zand en grind online bestellen. Het wordt dan simpelweg bij je thuis afgeleverd. Om je nog wat beter kennis te laten maken met zand worden hieronder drie interessante soorten zand beschreven.

Brekerzand

Brekerzand gebruik je normaal gesproken in de eindfase van de tuinaanleg. Dit is het type zand dat dikwijls over vers gelegde bestrating heen wordt gestrooid. Dit wordt gedaan om de bestratingstegels nog beter aan elkaar te laten hechten. Het feit dat deze zandkorrels hoekig zijn zorgt voor deze extra goede hechting. Er ontstaat zodoende echt een harmonieus geheel. Onkruid komt hier uiteraard ook minder goed doorheen.

Split - Lindeboom Oudleusen

Vloerenzand

Vloerenzand is een ander woord voor betonzand. Dit type zand wordt met name gebruikt op die momenten waarop zandcement of betonmortel gemaakt moet worden. Vloerenzand is een heel pure zandsoort, mede door het feit dat aan hoge eisen moet worden voldaan. 

Valdempend zand

Vooral als je in je tuin een plekje wilt aanleggen voor kinderen om te spelen is een extra lading zand wel gewenst. Meestal wordt hierbij gebruik gemaakt van valdempend zand. Dit zand is extra zacht qua structuur, zodat kinderen hier eigenlijk probleemloos een val op kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *