Kunstgras aanleggen, hoe doe je dat?

Wil je een prachtig mooi en groen gazon, maar heb je geen zin of tijd om het te onderhouden? Dan is het voor jou een goede optie om kunstgras aan te leggen. Elk bedrijf dat kunstgras levert, zal je vertellen dat het beter is om de aanleg aan een professional over te laten, maar is dat wel zo? Dat je het onderhoud niet ziet zitten, wil natuurlijk niet zeggen dat je een eenmalige tuinklus uit de weg gaat! Toch is het handig om eens na te gaan wat er allemaal komt kijken bij het leggen van kunstgras. Kunstgrasspecialist Familygrass zet het voor je op een rij.

Het materiaal

Allereerst moet je weten, hoeveel vierkante meter je gazon moet worden. Vervolgens kun je op zoek gaan naar kunstgras (tip: kunstgras Boekel). Maar je hebt meer nodig dan alleen grasmatten. Afhankelijk van de kwaliteit van de bodem en/of het beoogde gebruik, heb je een bepaald soort ondergrond nodig. Zie het als de ondervloer, net als bij laminaat of PVC in huis.

  • Is de bodemkwaliteit goed, dan heb je aan brekerzand voldoende;
  • Neemt de bodem moeilijk vocht op, dan biedt het waterdoorlatende menggranulaat uitkomst;
  • Voor extra duurzaamheid kun je zogenaamde base panels neerleggen;
  • Gebruik je het kunstgras voor sport en spel, gebruik dan shock pads als basis;
  • Voor extra stabiliteit en een efficiënte drukverdeling kun je geotextiel gebruiken.

De bodem prepareren

Voordat er gelegd kan worden, dien je alle begroeiing en materialen te verwijderen: oud (kunst)gras, onkruid, tegels, wat je ook hebt liggen. Vervolgens egaliseer je de bodem. Als fervent tuinklusser heb je hier verder geen uitleg over nodig. Next!

De onderlaag

Vervolgens leg je de basis voor jouw kunstgras. Eerst stort je het brekerzand en egaliseer je deze. Vervolgens leg je eventueel een van de bovenstaande extra ondergronden, zoals base panels of shock pads. 

Het kunstgras leggen

Zo, nu zijn we eindelijk bij de stap waar het om te doen is: het leggen van het kunstgras! Kunstgras wordt vaak geleverd in rollen, net als tapijt. Deze rol je uit, snijd je op maat en vervolgens verlijm je de naden en uiteinden. Dit is een zeer precies klusje, snijd je een keer mis dan zul je dit voor altijd blijven zien. Kunstgras gaat tientallen jaren mee, dus besteed hier zeker voldoende tijd en aandacht aan.

Laatste stap: zand inborstelen

Voor de afwerking van kunstgras wordt zand over het gazon uitgestort en ingeborsteld. Meestal gebeurt dit met de hand, maar voor grote oppervlaktes wordt ook wel een borstelmachine gebruikt.

 Succes en geniet van je zelfgelegde kunstgras!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *