Je tuin opknappen: zelf doen of laten doen?

Het is weer tijd om je tuin op te knappen en je ziet er misschien een beetje tegenop. Heel begrijpelijk. Toch is het opknappen van je tuin heel veel waard. De waarde van je woning gaat erop vooruit en je geniet van het buitenleven. Wie wil dat nu niet? De vraag is alleen of je je tuin zelf gaat opknappen of dit laat doen door een hovenier, zoals deze hovenier in Voorthuizen. Maak van je tuin een droomtuin!

Zelf je tuin opknappen

Je tuin opknappen kun je ook zelf doen. Het is maar net of je hier zin en tijd voor hebt, maar het is mogelijk. Voor het beste resultaat is het wel zo dat je een beetje kennis moet hebben van wat je aan het doen bent. Doe daarom research via het internet en bekijk video’s van hoveniers of tuinmannen die uitleg geven over bijvoorbeeld het planten van bloemen of hoe je onkruid het best kunt wieden. 

Daarnaast komt het goed uit als je een beetje handig bent, maar dat is niet een vereiste. Je kunt namelijk ook handig worden. Gewoon door het eens te doen. Zo weet je vanzelf of je het leuk vindt of er geen vervolg meer aan wil geven. Als je een voortuin hebt, vergeet die dan vooral ook niet. Voor een optimaal resultaat is het mooi als zowel je voortuin als achtertuin netjes zijn en bij elkaar passen.

Je tuin laten opknappen

Zoals eerder gezegd kun je je tuin ook professioneel laten opknappen door een hovenier of tuinman. Zij hebben de nodige ervaring en kennis en weten dus wat ze moeten doen om aan jouw wens te voldoen. Het voordeel is dat jij geen tijd kwijt bent en dat je samen met een professional kijkt naar de mogelijkheden. Natuurlijk kost een hovenier wel geld. Dit bedraagt arbeidskosten en materiaalkosten. 

Vaak kun je wel zien aan een tuin of een vakman eraan heeft gewerkt of een amateur. Als je het echt goed wil doen, dan is het inhuren van een hovenier wel het beste. Je kunt natuurlijk zelf wel je tuin onderhouden, zoals eens in de zoveel tijd de plantjes water geven, onkruid weghalen, de heg knippen en de bladeren op de grond verwijderen.