Houtgestookte buitenovens worden steeds populairder

Je ziet ze tegenwoordig steeds meer. En zeker niet alleen in of bij restaurants; ook particulieren maken er in groeiende mate gebruik van: een houtgestookte buitenoven. Akkoord, het bereiden van maaltijden en etenswaren duurt hiermee wat langer dan in een ‘normale’ oven, maar het resultaat is er dan ook naar. 

Tips voor gebruik

Bij de meeste buitenovens is het gebruikelijk dat het minstens een uur duurt voordat deze op de gewenste temperatuur is. Vanaf het moment dat je het vuur in het erin gelegde hout hebt kunnen aanwakkeren, welteverstaan. Gebruik hierbij zo veel mogelijk droog hout. Begin met kleine stukjes hout, want die vatten makkelijk vlam. Branden die eenmaal, dan kun je wat grotere houtstukken erbij leggen.

houtgestookte buitenoven

Welke gerechten kun je klaarmaken in een buitenoven?

Een houtgestookte buitenoven wordt in eerste instantie meestal geassocieerd met pizza en broodproducten. Inderdaad zijn deze producten ideaal voor in een dergelijke oven. Maar je kunt er nog veel meer kanten mee op, zeker als je wat meer ervaring hebt in het regelen van de temperatuur. Lasagnes en stoverijgerechten moeten bijvoorbeeld ook mogelijk zijn, net als taarten, vlaaien en cakes.

houtgestookte buitenoven