Hoe leeft een edelhert?

Hoe leeft een edelhert

Een edelhert is een hertachtige die in Europa voorkomt, hij leeft in West-Europa, Centraal-Europa, Groot-Brittannië, Scandinavië en het Iberisch Schiereiland. Een edelhert komt in Nederland voor op de Veluwe, de Oostvaardersplassen, het Weerterbos en in het Groene Woud. Het kan lastig zijn om de dieren te spotten in Nederland, gebruik daarom een wildcamera. Deze camera kun je kopen bij JachtXL, dit is een specialist op het gebied van jacht en outdoor

Uiterlijk

Een edelhert heeft in de zomer een roodbruine kleur en in de winter een grijsbruine kleur. Dit komt doordat de winter- en zomervacht verschillend zijn. Mannelijke edelherten kunnen 255 kilogram worden en vrouwtjes maximaal 150 kilogram. Alleen mannetjes dragen een gewei dat gemiddeld 70 centimeter lang wordt, maar het kan 90 centimeter worden. Aan het gewei kan men een schatting maken van de leeftijd van het dier. Er is ook een verband tussen de grootte van het gewei en de kwaliteit van het leefgebied. Een edelhert werpt zijn gewei ieder jaar af en na de winter begint het weer te groeien. 

Leefwijze

Een edelhert kan in veel verschillende gebieden leven, hij kan op heides, loofbossen, moerassen en berggebieden leven. In de zomer komen de dieren zelfs tot boven de boomgrens. In de winter leven ze meer in het dal. Edelherten eten plantaardig, ze eten gras, knollen, vruchten, zaden, bladeren en schors. Ze eten vooral gras en kruiden. Edelherten zijn de hele dag actief, maar zijn het meest actief in de ochtend en avond. Ze leven in roedels, maar mannelijke herten zijn minder actief in roedels. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *