Groendak goed voor natuur

Een groendak of sedum dak wordt steeds meer toegepast. We gaan naar een groene samenleving toe en daar hoort natuurlijk ook een dak welke is begroeid met planten bij. Planten op het dak dragen bij aan een hoog zuurstof gehalte in de lucht, minder globale opwarming en een lager Co2 gehalte doordat planten giftige gassen absorberen en deze genereren in frisse zuurstof. Net als een groene tuin is een vegetatief dak beter voor ons klimaat en heeft dus een duurzaam karakter. Tevens werkt een planten dak positief op stress en brengt het rust in de buurt. De woning blijf ook veel koeler als er een sedum dak op is geplaatst doordat deze beter isoleert. Een sedum dak kan erg zwaar worden, het is belangrijk dat het dak het kan dragen. 

Soorten groene daken en legging 

Een groendak ligt het beste op een plat dak. Een schuin dak is niet geschikt voor een sedum dak omdat de matten dan kunnen verzakken. Groene daken hebben een meerlaagse opbouw. Er wordt eerst een wortel laag gelegd, vervolgens een drainage laag en daarna volgt een substraatlaag met filter. Op het dak worden planten gezet die worden samengesteld. Lichtere sedumdaken bestaan uit mossen en kleine lichte plantjes die niet al te diep groeien met hun wortels. Grotere zwaardere daken kunnen wel tot 500 kg per m2 wegen. Deze daken zijn ideaal om daktuinen mee te bouwen. Het grote voordeel van een sedum dak is dat deze vocht opneemt waardoor er minder water wordt verspilt dat in het riool stroomt. Het is van belang dat het gewicht bij het dak past. Laat het dak eventueel renoveren of inspecteren vooraf. Dakpannen zijn geen goede ondergrond voor sedumdaken.  

Goed voor natuur en milieu 

Groene daken bevatten de eigenschappen dat ze lucht zuiveren net als al het andere groen in de natuur doet. Door veel (giftige) stikstof en Co2 gassen in steden wordt veel warmte vastgehouden rond de huizen. Stenen en dakpannen zorgen voor nog meer hitte. Groene daken maken de omgeving koel en zorgen voor een enorme variatie aan flora en fauna, denk aan bestuivingen van insecten. 

Behoud een lange levensduur van uw dak 

Verder gaan zonnepanelen goed samen met een sedum dak omdat deze hun rendement verhoogt. Tevens wordt het dak beschermd en kan het 60 jaar langer in perfecte staat blijven met een sedum dak. De weersinvloeden zoals onweer, sneeuw, zon, regen en hagel worden door een vegetatief dak geabsorbeerd en zo wordt lekkage voorkomen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *