Een compressor is handig voor veel dingen

Dit artikel gaat over de compressor. Dat is een apparaat dat dient voor het samenpersen van gas, meestal lucht, dat vervolgens voor allerlei doeleinden wordt gebruikt. Het kan een apart apparaat zijn, maar ook deel uitmaken van een motor, bijvoorbeeld een turbocompressor van een automotor. Die turbo wordt aangedreven door de uitlaatgassen van die motor. Echter, we zullen het hier verder hebben over een losstaande luchtcompressor. Die wordt meestal aangedreven door een elektromotor. De compressor bouwt normaal gesproken een druk op in een tank. Als een bepaalde druk is bereikt, dan stopt de motor. Komt de druk onder een minimum, omdat je de samengeperste lucht ergens voor gebruikt, dan start de motor weer. Het aan- en uitschakelen doet een drukschakelaar.

Toepassingen voor thuis

Het aantal toepassingen van een losstaande compressor is groot. Voor de automobilisten is de luchtcompressor voor het pompen van lucht in een autoband een bekende toepassing. Dat kan zijn bij een tankstation of met een kleine luchtcompressor thuis. Als een losse luchtcompressor alleen is bedoeld voor het lucht pompen in autobanden of een zwembad, dan kan die heel simpel zijn en zonder druktank. Je regelt zelf met een schakelaar het aan- en uitzetten van de elektromotor. De druk die zo’n compressor produceert, dient groter te zijn dan de maximale druk van een autoband. Voor een universele luchtcompressor, met druktank, zijn er allerlei hulpstukken te krijgen, zodat je die ook kunt gebruiken met een verfspuit voor het verven van grote oppervlaktes.

Professionele toepassingen

Er bestaan tal van professionele gereedschappen die werken met luchtdruk, pneumatische gereedschappen genoemd. Bijvoorbeeld, in een autowerkplaats worden wielmoeren of -bouten vaak met luchtdruk vastgezet. Om beton te breken om dat te kunnen verwijderen, worden pneumatische hamers gebruikt. Als je in beton wilt boren, dan werkt een pneumatische boormachine het beste. Voor werk onder water kan je geen elektrische gereedschap gebruiken, maar wel als dat met luchtdruk wordt aangedreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *