De opbouw van een sedumdak

Een sedumdak, in de volksmond ook wel een groen dak genoemd, wordt steeds populairder. Ondanks dat het een vrij nieuwe trend is, hebben ontwikkelaars er alles aan gedaan om op een verantwoordelijke manier de perfecte dakbedekking van sedum te creëren. Maar, waar bestaat een sedumdak eigenlijk uit?

De vijf verschillende lagen van een sedumdak 

Een sedumdak bestaat uit vijf verschillende lagen. Iedere laag heeft als voornaamste doel om je dakleer te beschermen en om je sedum plantjes gezond te houden. 

Laag 1: De drainagelaag

De eerste laag van een sedumdak is de drainagelaag. Deze laag dient ervoor om het overtollige water effectief af te voeren naar de grond via je regenpijp. Als dit niet correct gebeurt, loop je het risico dat water zich ophoopt en dat je sedum plantjes verdrinken. Ook kan dit je dakleer beschadigen op de lange termijn.

Laag 2: De waterbuffering laag 

De waterbuffering laag heeft ook het doel om overvloedig water af te voeren. Deze laag is gemaakt van kleikorrels. Deze korrels absorberen water, waardoor tegelijkertijd een extra buffer aan water wordt opgeslagen voor droge periodes. Dit voorkomt dat je tussentijds de sedum plantjes moet bewateren. 

Laag 3: Het filtervlies 

De derde laag van het sedumdak is het filtervlies. Het filtervlies houdt fijne deeltjes van het substraat tegen. Deze laag is belangrijk, omdat anders je substraat wegspoelt bij regenval. Ook zorgt het filtervlies ervoor dat je regenpijp of je waterafvoersysteem niet verstopt raakt. 

Laag 4: De substraten 

De substraten van de sedumcassettes zijn de voedingsbodem van de plantjes op je sedumdak. Dit is ook de laag waar de worteltjes van de plantjes zich in verankeren. In deze laag wordt de zuurstof vastgehouden waar de sedum plantjes zich aan voeden. De dikte van deze laag hangt af van de behoeftes van de gebruikte sedum en het klimaat. Over het algemeen is deze laag zo licht mogelijk. Als je ook kruiden en andere begroeiing op je sedum dak hebt, zal deze een stuk zwaarder zijn, omdat de wortels zich dieper moeten hechten. 

Laag 5: De sedum begroeiing

De laatste laag van het sedumdak zijn de sedum plantjes zelf. Sedum is een vetplant lid van de vetkruid familie. Sedum is bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden. Over het algemeen floreert sedum op droge plekken met veel zon, zoals in woestijnen, industriële gebieden en op treinsporen. Er zijn op het noordelijk halfrond meer dan 500 verschillende soorten sedum. Sedum bloeit door haar grote diversiteit in allerlei verschillende kleuren. Je kunt in de lente en zomer rode, paarse, witte en gele bloemetjes verwachten op je sedumdak.

De prijs van een sedumdak

Wil je een sedumdak bestellen? Ga hiervoor naar www.topgroen.nl. Als je een sedumdak wilt aanschaffen, betaal je ongeveer tussen de 30 en 200 euro per vierkante meter. Dit hangt af van het soort sedumcassette: voor een cassette met zowel sedum als kruiden en gras betaal je aanzienlijk meer. Gelukkig kun je in de meeste gevallen subsidie aanvragen bij de gemeente. Dit kan wel oplopen tot 75% tegemoetkoming. Informeer bij de gemeente van jouw woonomgeving hoeveel de tegemoetkoming precies is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *