Alles over cedar hout

De ceder is een naaldboom uit de Pinaceae-familie. Deze boom komt voor in verschillende regio’s van de wereld; oorspronkelijk komt hij uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de Himalaya.

 Ceder kan op verschillende manieren worden gebruikt. Productie van etherische oliën: de etherische olie van cedar hout (Atlas Ceder) wordt ook vandaag nog gebruikt voor cosmetische doeleinden (drainerende massages en om de bloedsomloop te activeren). Het wordt ook gebruikt in de samenstelling van bepaalde shampoos en lotions. Gebruikt in diffusie, is het een ideale olie voor de beoefening van yoga en meditatie.

Door zijn eigenschappen is het ideaal hout voor decoratief gebruik buitenshuis: vlonders, gevelbekleding, enz.

Verschillende types cedar hout

Zoals de naam al doet vermoeden, groeit de Ceder van Libanon in de bossen van Libanon; geïntroduceerd door de kruisvaarders. In Libanon is de ceder een nationaal embleem, daarom dat de boom voorkomt op de nationale vlag en op munten.

In Libanon komt de ceder voor vanaf 1500 m boven de zeespiegel op de Libanonberg. Dn.

De boom staat bekend om zijn lange levensduur (tot 2000 jaar) en wordt tussen 20 m en 40 m hoog; zijn habitus is kegelvormig gedurende de eerste dertig jaar en vlakt daarna af. De takken zijn bijna horizontaal en imposant.

De Atlasceder komt voor in… de Atlas! Het is een bergmassief in Noord-Afrika, op het grondgebied van Marokko en Algerije. De Atlasceder groeit in bergachtige gebieden en de cederbossen ontwikkelen zich tussen 1500 en 2500 m hoogte, met een voorkeur voor de noordelijke en westelijke hellingen, die over het algemeen veel natter zijn.

Daarnaast zijn er ook nog de Cyprus Ceder en de Himalaya Ceder.

Hoe zit het met rood cedar hout?

Rood cedar hout is een houtsoort die alleen voorkomt in Noord-Amerika, in Californië, en vooral in de regio Vancouver in Canada. Cedar hout is een houtsoort die zeer gewaardeerd wordt om zijn duurzaamheid, maar ook om zijn karakteristieke geur.

Cedar hout wordt gebruikt voor buitenbekleding, binnenschrijnwerk en buitenschrijnwerk, tuinhuisjes, lijstwerk, snaarinstrumenten, voor licht timmerwerk, of voor gevelbekleding en betimmering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *